Intoxicatie cu Apa

apa multaProbabil ai auzit asta de un milion de ori: cand este cald afara sau cand faci exercitii trebuie sa bei multa apa. Asa iti mentii corpul hidratat. De asemenea ai auzit intr-una “Consumati minimum 2 litri de lichide pe zi”. Eh, aici este insa o problema si anume ca aceasta recomandare este prea generalista si am sa-ti spun de ce: nu este normal sa ii dai unui copil de 20 kg minimum 2 litri pe zi, iar unei persoane de 80 kg aceeasi cantitate. Rinichii copilului vor fi supra-solicitati!

Stii ca in anumite cazuri este periculos sa bei prea multa apa? In cazul unei intoxicatii cu apa nivelul de sodiu din sange scade foarte mult, generand o conditie numita hiponetremie care poate deveni fatala.

Cauze intoxicatie cu apa

intoxicatie apa bebelusi Daca bei litri si litri de apa intr-un timp scurt, rinichii tai nu o pot elimina prin urina (ei elimina maxim jumatate de litru pe ora). Astfel, se realizeaza un dezechilibru si apa se muta din sange in interiorul celulelor, umflandu-le. Daca ajung in creier atunci este necesara o interventie de urgenta!

Uneori bebelusii pot intampina probleme, din cauza corpului nor mic care nu poate face fata unei cantitati mari de apa. De aceea doctorii recomanda ca bebelusilor sa nu li dea apa, ci doar lapte.

Simptomele si tratamentul intoxicatiei cu apa

Primele simptome ale unei intoxicatii cu apa pot semana cu cele ale unui infarct si epuizare. Este posibil sa iti fie foarte cald, sa ai o durere de cap si sa te simti rau. Alte simptome timpurii pot include diareea, greata si vomitatul.

Daca vezi pe cineva cu simptomele acestea, pune-l la umbra si vorbeste cu aceasta persoana. De multe ori este greu sa faci diferenta intre o intoxicatie cu apa si epuizare cauzata de caldura.

intoxicatie apa umflare creier

Daca nu cauti ajutor imediat, atunci problema poate duce la umflarea creierului, convulsii si coma. Cauta imediat ajutor medical. Doctorii pot injecta solutii saline concentrate pentru a dezumfla creierul si a trata problemele.

Sfaturi si preventie

Cea mai simpla metoda este sa te asiguri ca nu bei mai multa apa decat poti elimina prin urina si transpiratie. Daca urina este de culoare galbui-inchis sau mai inchisa la culoare, atunci probabil esti deshidratat si trebuie sa bei apa. Dar este important sa nu bei prea multa, astfel incat sa te duci intr-una la wc.

Uneori este recomandat sa bei bauturi “sportive” in locul apei simple daca stii ca urmeaza sa depui un efort intens si de lunga durata, deoarece aceste bauturi contin sodiu si alti electroliti, dar nici asa nu trebuie exagerat!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>