instalare windows xpInstalarea Windows-ului XP Professional se realizeaza usor odata ce ati citit acest articol. Urmariti cu atentie pasii urmatori iar daca nu retineti tot puteti scoate la imprimanta acest articol pentru a nu va impotmoli in timpul instalarii sistemului de operare.
Lucruri de care aveti nevoie:
- aveti nevoie de un calculator care sa aibe minim 128 Mb memorie Ram, procesor 400 MHz, hard disk mai mare de 1.5 Gb
- CD-ul Windows XP, preferabil Professional SP2, cu Product Key
- Unitate optica – CD-ROM, DVD-drive …
- CD-urile cu drivere de la placa de baza, placa video si alte componente importante
- minim 30 de minute libere si cunostinte de limba engleza

Ghid instalare Windows XP

 1. Scoate-ti cablul de internet din placa de retea deoarece este posibil ca in timpul instalarii sa va infectati calculatorul.
 2. Introduceti CD-ul cu Windows XP in unitatea optica si restartati calculatorul. Daca la repornirea calculatorului apare mesajul “Press any key to boot from CD” , apasati pe orice tasta. Daca nu apare acest mesaj restartati calculatorul si apasati tasta Del sau F2 de cateva ori pentru a intra in BIOS. In BIOS cauti meniul Boot si setezi CD-rom-ul sa fie primul in device boot order (sau device priority). Apasati Esc sau F10 si apoi alegeti Yes ca sa salvati setarile din BIOS.
 3. Incepe boot-area de pe cd-ul cu windows xp si o sa apara un ecran albastru ca in imaginea de mai jos. Apasati tasta ENTER pentru a incepe instalarea.
  pas 1 instalare windows
 4. In urmatoarea fereastra albastra va trebui sa apasati tasta F8 daca sunteti de acod (agree) cu instalarea (conform imaginii de mai jos).
  agree instalare windows
 5. partitii windows xpAcum trebuie sa alegeti partitia pe care veti instala sistemul de operare. De obicei se instaleaza pe prima partitie C. Daca aveti “Unpartitioned Space” apasati Enter si alegeti “Format the partition using the NTFS file system.” , proces care dureaza aproximativ 20 minute, in functie de capacitatea hard-disk-ului.
  Daca aveti deja o partitie (sau mai multe) alegeti partitia pe care doriti sa instalati Windowsul si apasati ENTER.
  Daca aveti o singura partitie si doriti sa mai creati inca una, apasati tasta D pentru a sterge partitia existenta, apoi L si C. Daca aveti un HDD mai mare de 20 Gb alegeti pentru prima partitie 15Gb iar pentru restul partitiilor conform dorintelor.
 6. Daca nu ati formatat partitia apasati tasta Enter si alegeti “Format the partition using the NTFS file system.”, proces ce dureaza in jur de 20 de minute.
  formatare windows
 7. Dupa formatarea partitiei are loc copierea fisierelor necesare continuarii procesului de instalare a Windowsului XP si va porni interfata grafica, interactiva. Pentru ceva timp nu va trebui sa faceti nimic.
  La aparitia ferestrei Regional and Language Settings alegeti butonul Next. Se scrie Numele si Firma (daca exista, daca nu lasati gol).
  regional-language-windows-intall instalarea-windows-name
 8. In urmatoarea fereastra va trebui sa introduceti Product Key-ul de pe CD-ul cu Windows XP.
  windows xp product key
 9. Introduceti numele si parola pentru calculator, setati data si ora iar la Network Settings dati Next – Next.
 10. Va continua instalarea Windows-ului apoi se va restarta PC-ul. Dupa restartare se va incarca noul sistem de instalare proaspat instalat insa acum incepe partea cu instalarea driverelor pt componentele hardware.
 11. Dati clic dreapta pe My Computer si alegeti Properties. Intrati in tab-ul Hardware si apasati butonul Device Manager. In fereastra aparuta veti regasi componentele de pe PC-ul dumneavoastra. Daca exista vreo linie care are semnul exclamarii “!” atunci inseamna ca driverele pentru acea componenta hardware nu au fost instalate. Acum este momentul sa introduceti cd-ul cu driverele placii de baza sau a placii video.
 12. Daca nu reusiti sa instalati anumite componente si nu mai aveti cd-urile cu drivere trebuie sa instalati programul AIDA care va recunoaste toate modelele componentelor hardware si de asemenea va poate oferi linkuri catre paginile de download ale driverelor necesare.

Cam in acest fel decurge o instalare de Windows XP Professional iar ca recomandare: Cumparati un CD original Windows XP cu licenta. Pretul pt un cd original cu Windows XP Professional era de 300 ron in luna August, anul 2008.

Aveti Windows XP cu licenta?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...